Ardbeg Islay Malt Whisky lanceert 1 september 2012 haar nieuwste limited edition ter ere van de deelname aan een uniek experiment in de ruimte. Deze botteling is een eerbetoon aan Galileo Galilei, één van de grondleggers van moderne astronomie.
Ardbeg Galileo is een speciale vatting van verschillende stijlen Ardbeg whisky die te rijpen zijn gelegd in 1999. Het hart van de Galileo is spirit gerijpt in ex-Marsala wijnvaten uit Sicilië.
Dit is gecombineerd met Ardbeg “klassieke stijl”, gerijpt in 1st fill en 2nd fill ex-bourbon vaten. Het resultaat is een 12 jaar oude van 49% ABV, non-chill filtered, met een zoetig en rokerig karakter. De Marsala-vaten zorgen voor fruitige aroma’s en texturen in Ardbeg’s befaamde geturfde en rokerige huisstijl.
De whisky, genoemd naar een sleutelfiguur in de moderne astronomie, viert Ardbeg’s deelname aan een baanbrekend experiment. Eind 2011 is de distilleerderij gevraagd door NanoRacks LLC, een ruimtevaartonderzoeksbureau in Houston, Texas om deel te nemen aan een uniek experiment . Geen enkele andere distilleerderij heeft dit eerder gedaan. Op 11 oktober 2011 is de Soyuz raket vertrokken naar het International Space Station (ISS) met aan boord 4 test tubes. In Houston en in Warehouse 3 van de Ardbeg distilleerderij op Islay liggen de controle tubes, zodat de rijping bij normale zwaartekracht op aarde en rijping bij micro-zwaartekracht op het ISS vergeleken kunnen worden. Dit wordt gedaan door micro-organische deeltjes uit de Ardbeg new make spirit in de test tubes te laten reageren met deeltjes van de eikenhouten vaten die Ardbeg gebruikt voor de rijping.
De tubes bevatten deeltjes die bekend staan als “terpenen”, een chemisch element dat veel voorkomt in de natuur en dat vaak zeer aromatisch en “flavour-active” is. Het experiment zal minimaal twee jaar duren en hopelijk meer inzicht bieden in de werking van deze grote, complexe moleculen. Daarnaast kan het Ardbeg helpen bij het vinden van nieuwe chemische bouwstenen in het eigen smakenspectrum. De resultaten van het experiment kunnen toegepast worden in een scala aan commerciële en onderzoeksproducten waaronder dus wellicht ooit toekomstige whisky’s van Ardbeg.
Dr Bill Lumsden, Director of Distilling, Whisky Creation and Whisky Stocks reageert: “So far, so good – het experiment is live gegaan in januari 2012 toen de wetenschappers de barrière tussen de twee componenten doorbraken. Het zal nog zeker een jaar duren voor de eerste resultaten zichtbaar zijn, maar in de tussentijd willen wij het experiment vieren met de introductie van Ardbeg Galileo, onze eigen aardse bijdrage aan het experiment in de ruimte!”.
De whisky uit 1999 is apart gelegd kort na de overname van de distilleerderij door Glenmorangie Company en de voorraad beslaat ook maar enkele duizenden vaten.
———————————————————————————————–
Social Media