Wie had dat gedacht – een achtste Trappist! Genaamd Gregorius Trappist
Bierliefhebbers zijn een trappistbrouwerij rijker. De Internationale Vereniging Trappist erkende gisteren het bier van de abdij van Engelszell in Oostenrijk officieel als trappist. ‘Hun bruine Gregorius Trappist is een zacht biertje dat zeker naast onze Trappisten mag staan’, zegt bierproever Jan Rumes.
Het is een mooie quizvraag. Hoeveel abdijen mogen zich een échte trappistbrouwerij noemen? Wel, vergis u niet, tot gisteren waren dat er zeven, vanaf vandaag zijn dat er acht. In juni brachten de Oostenrijkse kloosterlingen de bruine Gregorius op de markt, in september volgde de blonde Benno . Die bieren van de abdij van Engelszell, in het noorden van Oostenrijk, mogen nu officieel het label ‘trappistenbier’ dragen.
Jan Rumes, voorzitter van bierconsumentenorganisatie Zythos, proefde het bruine abdijbier vorige maand. ‘Het is een lekker bier, een beetje fruitig, met een zacht karakter en een niet zo sterke afdronk. Het is kwalitatief zeker in orde en mag naast onze bieren staan. Ik proefde ook de Rochefort-gist, denk ik. Het zou me niet verwonderen mochten de Oostenrijkse burgers van hen hulp gekregen hebben.’
De regels van de Internationale Vereniging Trappist (IVT) om de naam ‘Trappist’ te mogen dragen – en het bijhorende logo – zijn eenduidig: het bier moet binnen de muren van de kloosterbrouwerij of in de onmiddellijke nabijheid worden gebrouwen, door de monniken zelf of onder hun toezicht, en de opbrengsten moeten worden gebruik voor het onderhoud van het klooster. Wat overblijft, gaat naar liefdadigheidswerk. De brouwers van Engelszell hopen met het geld van de verkoop van hun bier de restauratie van hun klooster en de abdijkerk te kunnen financieren.
Nog twee op komst
En voor de liefhebbers is er nog meer goed nieuws: volgend jaar zijn er mogelijk al tien trappistbrouwerijen. Een abdij in de VS en een in Nederland deden immers ook een aanvraag bij de IVT. Sinds juni 2011 brengt ook de Franse Abdij op de Catsberg in Godewaarsvelde een trappistenbier op de markt, Mont des Cats , maar dat krijgt de officiële naam niet omdat het niet ter plaatse, maar bij Chimay wordt gebrouwen.
‘Er zijn wereldwijd heel wat trappistenkloosters’, zegt Rumes. ‘Sommige maken wijn, andere kaas of koekjes. Dat andere kloosters zien dat de verkoop van trappistenbier zo lucratief is, zal wel bijdragen aan de plotse populariteit. Maar we hebben geluk: voorlopig zijn ze kwalitatief allemaal dik in orde.’
Wie de bieren van Engelszell wil proeven, kan naar de abdijpoort in Oostenrijk trekken.
Zit een reisje naar Oostenrijk er niet meer in, houdt dan deze site in de gaten want wellicht hoor je binnenkort meer over de verkrijgbaarheid……….(of meldt je aan voor onze nieuwsbrief dan hoor jij het als eerste!)
Bron: Artikel Standaard.be
Social Media