Oude fles wijn gevonden onder N278 Gulpen…

Tijdens de reconstructiewerkzaamheden aan de N278 is vorig jaar een bijzondere vondst gedaan.

Onder de N278 ,waar nog steeds de resten begraven lagen van de oude handelsroute tussen Aken en Maastricht, werd tijdens de werkzaamheden een unieke vondst gedaan. Vanwege de graafwerkzaamheden ,die nodig waren om de rijksweg ofwel n278 in de kern Gulpen van een nieuwe ondergrond en asfaltlaag te voorzien, kwam eind vorig jaar meer dan alleen de resten van de oude “steenweg” aan het licht.

Gulden Hoeck

Een van de machinisten van KWS kwam hierbij tot een historische ontdekking. Met het ophalen van de oude ondergrond rolde er een oude fles uit de bak van zijn graafmachine. Het oplettende oog van de machinist en de uitvoerder wisten de opgegraven fles ter nauwer nood te redden.

Zich niet realiserend wat men had gevonden werd deze fles bij ons (Slijterij De Gulden Hoeck) afgegeven met de vraag of wij hier iets mee konden. En we waren natuurlijk erg benieuwd wat de “Oude Steenweg” had prijs gegeven.

En toen?

Met deze fles in handen zijn we vervolgens verder gegaan om de inhoud en waarde hiervan te laten beoordelen en kwamen bij het Instituut voor Oudheden in Den Haag terecht. Hier heeft men deze fles met de modernste lichttechnieken de fles en zijn inhoud geanalyseerd.

De bevindingen van dit cultuur-historisch onderzoek zullen woensdag 1 april 2015 om 16:00 uur in onze slijterij openbaar gemaakt worden. Tevens zal deze dag de fles, waarvan de waarde onschatbaar wordt geacht, aan het grote publiek worden tentoongesteld. Deze vondst onderstreept eens te meer hoe belangrijk de handelsroute tussen Aken en Maastricht moet zijn geweest.

 

We nodigen U graag uit om bij dit historische moment aanwezig te zijn a.s. woensdag om 16:00 uur.

Gulden Hoeck - Oude Wijnen