Professionals in wine stelt voor: Tenuta di Biserno

Minder bekende toppers uit Toscane

Goede wijn is intens genieten. Maar waar vindt u écht mooie wijnen voor acceptabele prijzen? Wij als Professionals in Wine wijzen u graag de weg. Vertel uw wensen en smaak en wij vertalen deze naar prachtige wijnen die ook nog betaalbaar zijn.

Professionals in Wine zijn zelfstandige, professionele wijn speciaalzaken/slijters die onafhankelijk inkopen en zelf kiezen. Ze organiseren regelmatig proeverijen en tippen elkaar als ze iets bijzonders tegenkomen. Tom Schmeitz uit Maastricht was zeven jaar sommelier bij Beluga en is nu wijnproductmanager en -adviseur. Hij speurt onder andere voor Professionals in Wine naar mooie, betaalbare producten van kleine domeinen. ‘Ik bezoek de wijnmakers altijd op hun domein. Ik ken ze én hun wijze van wijn maken.’ Tom houdt u via Nummer 1 op de hoogte van zijn ontdekkingen. ‘Nu neem ik u mee naar Tenuta di Biserno in Toscane, van de broers Piero en Lodovico Antinori. De familie maakt al zeven generaties topwijnen. Piero en Lodovico zijn alleen bezig met hun passie, geld verdienen is bijzaak. De broers zochten naar de beste bodem voor hun druiven. Die vonden ze in Bibona en Bolgheri, waar de bodem hetzelfde terroir heeft als de Italiaanse tophuizen. Ze plantten in 2000 druivenstokken van Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Merlot en Syrah aan, die in 2003 leidden tot een eerste oogst. Die stokken zijn jong en zorgen voor zachte, volle wijnen. Doordat Tenuta di Biserno nog relatief onbekend is, zijn de wijnen nu nog betaalbaar.’

Hun Biserno Insoglio del Cinghiale I.G.T. 2010 is een mooie compositie van Cabernet Franc, Petit Verdot, Merlot en Syrah. ‘Van de Insoglio, vrij vertaald badplaats van de zwijnen (het gebied is inderdaad rijk aan everzwijnen), rijpt veertig procent twaalf maanden op eiken fusten, waarna deze wordt geblend met de overige zestig procent die op roestvrijstalen vaten is bewaard. Het resultaat is een plezierige wijn, waarvan de afdronk lang blijft hangen in de mond. En dat voor € 20,99.’ De tweede wijn van het domein is Il Pino di Biserno. Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot en Merlot vormen de basis van deze wijn, die twaalf maanden rust op Frans eiken en zes maanden narijpt op de  es. ‘Het resultaat is voortre elijk. Dankzij de ligging aan zee is het klimaat constanter dan in Bordeaux. De bodem bestaat uit klei en zandsteen, vergelijkbaar met Pomerol en Saint Emillion.’ De topper in het assortiment is de Biserno. ‘Deze wijn wordt gemaakt uit de allerbeste druiven. 65 procent van de wijn rijpt vijftien maanden op Frans eiken en vervolgens met de overige 35 procent twaalf maanden op  es.

Hij krijgt de maximale score in de toonaangevende Italiaanse wijngids Gambero Rosso. Na een slok blijft de smaak zeker een uur in je mond vertoeven. Dat is puur genieten!’ De broers  maken ook een mooie witte wijn onder de naam Mount Nelson in Marlborough (Nieuw-Zeeland) met Sauvignon Blanc. ‘Ze zochten ook hier de beste terroirs: vulkanisch gesteente met kalk. Het resultaat is een mooi droge wijn met een intense, mooie smaak en maar dertien procent alcohol. En dat voor € 13,99.’ Jaargang 2010