Wijntip! Le Don du Roi van Domaine de Gournier 2009 – Pays des Cévennes

Het klimaat in het eeuwenoudde stadje Uzès bij Avignon geniet een uitstekend klimaat voor wijnbouw. Wijnmaker Maurice Barnouin maakt er kwaliteitsvolle en verfijnede witte, rode en rosé-wijnen op 130 ha. De bodem bestaat uit kalk, klei, zand en keien.

Voor zijn Tradition-wijnen (ook in ons assortiment) gebruikt hij assemblages die elk jaar een gewenst en toegankelijk resultaat geven.

Druiven voor de witte wijn: Ugni Blanc, Sauvignon, Chardonnay, Rolle en Viognier. Voor de rode en rosé-wijnen zijn dat Syrah, Cabernet, Merlot, Grenache en Mouvèdre.

De wijnen zijn op en zacht, licht in alcohol en perfect in balans. Met verschillende prijzen zoals ‘rosé van het jaar’ en ‘rode huiswijn 2006’ maakte Maurice een statement in wijnland.

Vin de pay de Cévennes

Deze nieuwe appellation is een fusie van 5 voormalige vins de pays, die nu subzones vormen: Coteaux Cévenols, Coteaux du Salavés, Cotes du Libac (oorspronkelijk Serre du Corain), Mont Bouquet en Uzège die elk de naam van hun subzone mogen toevoegen aan de Vin de Pays des Cévennes. De meeste wijnen zijn rood; 15% is rosé, waarbij saignée rosé een specialiteit is. Er worden ook zeer kleine hoeveelheden witte vin primeur geproduceerd. [Bron: De meest complete wijnencyclopedie Door T.Stevenson]

Gemaakt van 70% Syrah en 30% Cabernet Sauvignon.

Proefnotitie:

Volgens Maurice Barnouin een “zeer vrouwelijke wijn”, gemaakt van Syrah en Cabernet-Sauvignon, verleidelijk, charmant, maar met karakter ! Warme ronde wijn, harmonieus, diep granaatrood, breed en rijk aroma met rijp fruit, pepertjes, zoethout. In de mond zacht, genereus, goed ontwikkelde tannines.

Vanaf 3 april verkrijgbaar!